15 Ocak 2011 Cumartesi

Gıfarlı Ebuzer

-Bu tanrılar hiçbirşeyi anlamayan, kimseye fayda ve zararı olmayan taşlardan başka birşey değildir.
-Babalarımızın ve bizim aklımızı batıl mı sayıyorsun?
-Babalarımızın kalbi cahillikten körelmişse bu bizim suçumuz değil ki!
Diyerek başlayan bir sorgulamanın sonucu Ebuzer putlarını yıkıp, putları kırıp bu inançsızlıktan  sıyrıldı...
Gıfarli Ebuzer-Cündeb bin Cunade- yol kesen gıfarli eşkiyalardan biriydi. Eşkiyadan sahabe doğuran bir dönemden geçen bir yürekli adam.
Mekke de bir peygamberin ortaya çıktığını;  Allah’tan başka ilah olmadığını ve onun Allah’ın kulu ve elçisi olduğunu tebliği ettiğini duydu.  İman etmek üzere Mekke yollarına düşen Ebuzer, peygamberi gördü ve iman etti. Mekke de müslümanlara büyük eziyetin olduğu ve müslümanlığı gizli yaşandığı bu dönemde Peygamber Ebuzere memleketine dönüp tebliğ yapmasını söylüyor. İçindeki imanı haykırmak isteyen Ebuzer Kabeye gider ve müslüman olduğunu ilan eder ve Mekkeliler tarafından dövülür Peygamberin amcası İbni Abbas kurtarır onu, ne yapıyorsunuz der bu gıfar kabilesinden eğer ona bişey yaprsanız bu eşkıyalar kervanınızı rahat bırakmazlar, hareketleri menfaatleri doğrultsunda gelişen bu mekkeli mezalimler- Ebuzeri bırakır.
Ebuzer eve dönmüştür ve İslamı anlatmıştır ve kabilesinin çoğunluğu müslüman olmuştur. Peygamber Medineye hicret etmiştir  ve müslümanlar artık kendilerini savunmaya geçmiştir savaşlara katılmıştır. Ebuzer bu safaşlar olurken evde oturup ibadet edemem diyerek Medine’ye gider. Bundan sonra tüm mücadelelere katılmıştır, Peygamber dostu olmuş, ilmini bizzat ondan öğrenmiştir  ve ölene kadar Peygamberden öğrendikleri ile yaşamıştır.
Ey Muhammed! Seni Peygamber olarak seçene and olsun ki Ebuzer gökyüzünde melekler aleminde, yeryüzünde olduğundan daha ünlüdür.
Hz.Peygambere Cebrail böyle demişti.
Peygamber Ebuzere şöyle buyurmuştu: Acı da olsa gerçeği söyle, ve Allah yolunda kimsenin kınanmasından çekinme.
Ölene dek İslam için mücadele etmiş olan Ebuzer yalnız ve hiç bir malı olmadan ölmüştür . müslümanın mal biriktirmesine karşı çıkmıştır. Ve onun sade ve yardımlaşma içinde yaşaması gerektiğini savunmuştur.
Zira Peygamberin sözleri yıllar sonra vuku bulmuştur.
Allah Ebuzeri bağışlasın, o yalnız yaşar, yalnız ölecek ve yalnız haşr oluncaktır.
 Hz. Muhammed

1 yorum:

  1. Gıfarlı Ebuzer'i okuduğum zaman Müslümanların aç olarak yatan kardeşi olmaması adına verdiği mücadeliyi gördüm. Zannediyorum ki bugün aramızda Ebuzerler olsaydı Tunus da yaşanan olaylar zaten oraya hiç uğramamış olurdu ne Bin Ali ne de bir başkası kendi diktatörlüğünü sürdürürdü...

    YanıtlaSil