15 Ocak 2011 Cumartesi

bir tutam fikir

Bir toplumda vazife öncelik taşıyor, insanlar vazifelerini yerine getirip getimedikleriyle değerlendirilmiyorsa o toplum da üstün tutulan şey düzen ve düzen düşüncesidir. Eğer o toplumda yaşayan insaların hakları ön planda ise ve değerli sayılan şey insanların haklarının korunup korunmaması ise o toplumda hukuk üstün tutuluyor demektir. Hukukun üstün tutulduğu toplumda düzen sağlanabildiği halde, düzenin üstün tutulduğu yerde bunun söz konusu olduğu söylenemez.
Despotizm ezilenler kadar ezenleri de insanlıktan çıkarır.
Bunca bela, bunca yozlaşma içinde benim yapacağımın ne etkisi olur diye düşünmek bir yanıyla o belaları yozlaşmaları haklı saymak, hem de Allah’ın rahmetini umursamamaktır.
İslamı mücadele esasında ahlaki bir mucalededir. Bu mucadelenin ahlaki vasfını kaybederek siyasi, sosyal ve iktisadi başarılarını elde edemeyiz.
Kuralları uyan insanları ele alalım; biz bu insanları değil onların eylemlerini severiz çünkü bu şahsiyetlerin eylem çizgilerini kurallar sınırlandırıyor. Eğer kimse ahlaki bulduğu için kanun olup olmamasına bakmaksızın bir eylemde bulunuyorsa burda sevdiğimiz kişidir.
Bize modern burjuva medeniyetinin aşıladığı en yozlaştırılmış zihni hastalık geleceğimizi sınırları belli bir model çerçevesinde kendimizn çizebilceğine dair inançtır.
Akıllı tutum nesnenin bizatihi anlamıyla mevcut olduğu görüşünden hareketle kendi haklı hareketini bulmayaı gerektirir.
Akılcılık ise bitmiş bir mantığın içinde kalmadır.
Temkinle atacağımız adımlar bizi aceleciliğin budalalığından kurtarır. Yeni öğrenmenin hafifliğinden, önceden bilmenin vakarına, selametine, metanetine...

Kaynak: İsmet Özel, İrtica elden gidiyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder