4 Eylül 2010 Cumartesi

Inception




Selamun aleyküm arkadaşlar 
Benim sorumluluğum kitap tanıtmaktı. Fakat mümkün olabileceğini düşündüğüm  ve faydalı bulduğumdan ve ayrıca Ramazan Bayramıyla alakalı olmasa da bu  sefer bir film tanıtmak istiyorum:

Filmin özetini sunmak suretiyle heyecanını kaçırmak istemediğimden sadece  önemli gördüğüm bazı noktalara değineceğim inşallah. Muhakkak görmüş ya da  duymuşsunuzdur, filmimiz şu an vizyonda da olan İnception. Türkçe'ye  Başlangıç olarak çevrilen bu filmin adının asıl anlamı "yerleştirmek, ekmek,  koymak". Bu terim filmde bir fikrin insanın zihnine adeta zerk edilmesi için  kullanılıyor.
Filmde kahramanlarımız insanların rüyalarına girip fikirlerini  çalan yahut rüyalarında onlara bazı fikirler aşılayan uzmanlar.  Heyecanla takip edeceğiniz olaylarda rüya, bilinçaltı, zihni savunma gibi  pekçok tartışmaya tartışmaya müsait konunun yanında asıl vurucu nokta  gerçeklik algısı ve ulaşılacak mükemmel bir alem fikrinin sorgulanması.  Hepimizce malum olan "İnsanlar uykudalar, ölünce uyanacaklar." hadisi -ki bu  ahiret inancı olan diğer dinlerin de söylemidir- filmde çok farklı bir boyut  kazanıyor. Kahramanımız "gerçek" dünyayı tercih etmek durumunda kalıyor ve  bunu yapıyor da. Burada akla kelamcıların, filozofların, mutasavvıfların  Cennet tartışmaları da geliyor. Kısacası asırlarca tartışılan pek çok konuyu  bünyesinde toplaması ve sonrasında saatlerce konuşulabilecek fikirleri  sunması, size Gazali'yi, Descartes'i hatırlatacak olması açısından İnception  izlenemeye kesinlikle değecek bir film.

Nerde o yeni Bayramlar

Bir Ramazan bayramı geliyor ki kanadı kolu kırık bir müminin sevincinin kursağında kalışına şahit olarak onu bekliyoruz sanki.  Bir kitapta okumuştum “bir anne ancak en mutsuz çocuğu kadar mutlu olabilirmiş” bir mümin de ancak en mutsuz bir mümin kadar mutlu olabilir mi sizce bu bayram? Mutsuz dediysem surat asmak değildir kastım, onun acısını yüreğinde taşırken yüreğinden ağızlara dökülen sözler ve Rabbe açılan eller eşliğinde yapılan belki bir dua belki de bir yardım eli…