4 Eylül 2010 Cumartesi

Nerde o yeni Bayramlar

Bir Ramazan bayramı geliyor ki kanadı kolu kırık bir müminin sevincinin kursağında kalışına şahit olarak onu bekliyoruz sanki.  Bir kitapta okumuştum “bir anne ancak en mutsuz çocuğu kadar mutlu olabilirmiş” bir mümin de ancak en mutsuz bir mümin kadar mutlu olabilir mi sizce bu bayram? Mutsuz dediysem surat asmak değildir kastım, onun acısını yüreğinde taşırken yüreğinden ağızlara dökülen sözler ve Rabbe açılan eller eşliğinde yapılan belki bir dua belki de bir yardım eli…
Bu ramazan bayramında Pakistan’ı düşünelim bir Gazze sokağında elimizde bir yetim gezerken. Haberlerde burası Gazze değil başlığıyla çıkan Yalova’daki Çeçen mültecilerin durumu da çok acı... Pakistan da geçen hafta meydana gelen sel felaketinde 1.600 kişi vefat etti ve 12 milyon kişi de bu felaketten etkilendi.  Pakistan şuan sular altında ama insanlar su ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar ve çoğu açlık tehditlinin altında.
Arapçada bayram için kullanılan “iyd” sözcüğü etimolojik olarak lütuf ve tekrar dönüş anlamlarına karşılık gelir. Bayramın bu sözcükle karşılanması; verilen emeğin, yapılan amelin kişiye sevinç ve ihsan olarak geri dönmesidir.  “Ahiret” sözcüğü de “iyd” sözcüğü ile aynı anlama sahip olan “mead” sözcüğü ile aynı köktendir. Çünkü ahiret, dünyanın hasat mevsimidir.  Asli bayram da budur. 
Bu buruk bayramımızın da hayırlı amellerimizin Müslümanlara lütuf ve ihsan olarak tekrar dönüşünü Allah dan niyaz ediyoruz.
Şeker bayramı olarak da adlandırılan Ramazan Bayramı birilerin de kendilerini bu festivale katma iç güdüsü ile adlandırıldığını zannediyorum zira şeker ikram edildiği için şeker bayramı denmesi biraz saflık içeriyor aksi takdirde Kurban Bayramını da “yahni bayramı” yahut “kavurma bayramı” da diyebilirdik. Gerçi bu bayramda da şeker veriliyor ya hadi neyse…
Ramazan ayını bir diyet ayı mahiyeti ile bedeni sadece aç bırakarak ya da bu bayramı oruç tutmadan geçiren Müslüman kardeşlerimizin de bu bayram da kendilerine yer arama güdüsü ile geleneksel festival algısı altında “şeker bayramı” , Ramazan’ı “ilahi gündem”  olarak algılayanların Ramazan Bayramı kutlu/mutlu/mübarek olsun.
yaramaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder